thema pesten

Pesten doet pijn

Pesten gebeurt overal. Op school. Op de sportclub. Via Facebook of whatsapp. Er worden nare dingen over je gezegd en dat snijdt door je heen. Je gaat je steeds onveiliger voelen. Misschien ook wel thuis. Want pesten ligt met internet overal op de loer.

Het heeft vele vormen

Pesten heeft vele vormen. Je wordt geduwd als iemand langs je loopt op school of je wordt “per ongeluk” geschopt. Al is fysieke pijn vaak niet het ergst. Dit verdwijnt weer. Maar uitgelachen en uitgescholden worden hakt er nog meer in. En als er over je geroddeld wordt, waar je misschien ook nog bij bent, op whatsapp bijvoorbeeld, dan is dat echt heel naar. En je kunt je zelf dan niet verdedigen.

Je voelt je eenzaam

Het pesten is net begonnen, of het kan al een tijdje aan de gang zijn. Misschien loop je met veel boosheid rond. Maar omdat je je alleen voelt, en onveilig, uit je het niet en verberg je je gevoelens nog meer. Je trekt je dan steeds meer terug in je eigen cocon.

Loop er niet te lang mee door

Als je te lang blijft doorlopen met allerlei gevoelens die pesten bij je oproepen, kan je dit nog jarenlang dwars zitten en allerlei klachten geven. Angstklachten en stemmingswisselingen, vage klachten zoals buikpijn of hoofdpijn, somberheid en depressie, stress en zelfs burnout of verstoord gedrag.

Praten over pesten helpt

Praat over pesten. Met je ouders, een vriend of vriendin, of een vertrouwenspersoon op school. Je kunt ook bij SPARK terecht met je verhaal. Ik bied je niet alleen een luisterend oor, maar ook een beetje wijsheid en een stukje gereedschap waarmee je vooruit komt en weer vertrouwen krijgt in jezelf. Een eerste gesprek voor jongeren is gratis! Dus maak een afspraak, het liefst samen met je ouders. Ik help je graag.