hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid of hooggevoelig sensitief persoon (HSP) is een aangeboren persoonlijkheidstrek en geen psychische aandoening. Het betekent dat je een sensitief zenuwstelsel hebt en heel gevoelig bent voor o.a. prikkels en indrukken. Zo komen licht, geluid en emoties harder binnen waardoor jouw zintuigen eerder overprikkeld kunnen raken.

Klachten bij hooggevoeligheid

Jouw hooggevoeligheid kan betekenen dat je last krijgt van bijvoorbeeld depressieve of angstige gevoelens, hoofdpijn, buikpijn, of een gevoel van nervositeit. Ook kun je kampen met slaapproblemen. Het is  aangetoond dat mensen met HSP eerder stressklachten ontwikkelen of burn-out kunnen raken.

Sterk invoelend

Hooggevoeligheid vertaalt zich niet alleen in fysieke klachten, maar kan je ook emotioneel meer belasten.  Je bent sterker invoelend en het kan zijn dat je daardoor lastiger onderscheid maakt tussen jouw gevoelens en die van een ander. Of  je bent gevoeliger voor stemmingen en sferen en het is dan soms moeilijk om bij jezelf te blijven en je eigen grenzen aan te geven.

Juiste diagnose bij hooggevoeligheid

Voor een goede behandeling is een juiste diagnose belangrijk. Is er sprake van HSP of is er misschien iets anders aan de hand waardoor je een probleem hebt met informatieverwerking. Denk aan stress en crisissituaties, trauma of posttraumatische stress, verkeerde voeding of alcohol- of drugsmisbruik.

Een behandeling bij psycholoogharderwijk

Als je bij mij in behandeling komt, kijken wij samen wat jij nodig hebt. Wij werken aan het bewuster leren omgaan met wat overprikkelt en we nemen jouw lifestyle onder de loep. Ook help ik je jouw onderscheidend vermogen te ontwikkelen zodat je je bewuster wordt waar jouw grenzen en verantwoordelijkheden liggen en waar die van een ander.

Balans ontwikkelen

Tijdens de behandeling kan ik je waar nodig ondersteuning bieden met de juiste tools om de balans te ontwikkelen tussen jouw mentale, emotionele en fysieke veld. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van jouw hartcoherentie of meditatie&mindfulness oefeningen. En laten we vooral niet de ‘positieve’ kanten van hooggevoeligheid vergeten. Hooggevoelige mensen zijn vaak creatief, intuïtief, hebben een duidelijke visie of zijn juist een steunpunt of praatpaal voor anderen. Dit zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Bel voor vragen

Je kunt mij altijd bellen voor vragen of het maken van een afspraak. Dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen. Neem contact op met Marcus van den Roovaart.