traumaverwerking

trauma verwerking therapie psycholoog HarderwijkTrauma is een heftige gebeurtenis

Een trauma ontstaat als je iets heftigs ziet of meemaakt dat diep ingrijpt in je leven. Dat kan ook iets van lang geleden zijn, dat nu de kop opsteekt. Een gewelddadige ervaring,  bedreiging, ongeval, echtscheiding, of verkrachting. Je kunt traumaverwerking met steun van familie of vrienden misschien op eigen kracht doen.  De herinnering blijft altijd bestaan, maar het raakt je steeds minder en haalt je niet meer onderuit.

Trauma is shock

Soms is de ervaring zo pijnlijk dat het je niet lukt om het een plek te geven. Je kan het niet verwerken, je probeert het te vermijden, maar hiermee hou je het juist in stand en blijft het je leven negatief beïnvloeden. De shock van de gebeurtenis draag je met je mee, zowel emotioneel, mentaal als fysiek.

Je wordt depressief, angstig, slaapt slecht, of je hebt flashbacks of nachtmerries waarin je de nare ervaring herbeleeft. Alleen maar een geluid of woord raakt dat trauma weer pijnlijk aan. Of je gaat dingen zien die soms niets met het heden te maken hebben.

Trauma is goed te behandelen

Als de dingen niet meer gaan zoals je gewend bent, kan je je zelfvertrouwen kwijt raken. Daar gaan we aan werken samen. Traumaklachten zijn  gelukkig goed te behandelen want ons organisme is er opgebouwd hiermee te kunnen dealen! Niet alleen maar door het te willen begrijpen, maar door het zijn werk in jou te laten doen.  Om van te leren en er beter uit te komen..

Ga in gesprek

Misschien ben je bang dat als je erover gaat praten je het alleen maar erger maakt. Blijf er niet te lang mee rond lopen. Ik weet uit ervaring dat openheid over je gevoelens de eerste stap is naar acceptatie en heling. Een psycholoog  kan je goed verder helpen bij je traumaverwerking.